تاثیر غذای سالم بر سلامت اعضای بدن
ما انسان ها در طول روز از مواد غذایی مختلفی تغذیه میکنیم. مواد غذایی از گروههای غذایی متنوعی مانند لبنیات، سبزیجات، حبوبات، غلات، میوهها، گوشتها و ... با تنوع بالایی در دسترس بوده تا افراد از آنها برای رفع نیازهای تغذیهای خود استفاده کنند.

در این راستا اهمیت تغذیه سالم و داشتن برنامه صحیح میتواند از بروز بسیاری از بیماریها و مشکلات جلوگیری کرده و حتی به درمان بیماریها را نیز کمک کند. داشتن برنامه غذایی سالم برای سلامتی و رشد بدن لازم و ضروری است. در ادامه به بررسی مهمترین ویژگیهای تغذیه سالم و تفاوت تغذیه سالم و ناسالم میپردازیم.
تغذیه سالم چیست؟
برخی از افراد تغذیه سالم را به معنای خوردن غذای کم و محدودیت در خوردن غذاهای مختلف میدانند. تغذیه سالم به هیچ عنوان به این معنا نیست و نباید برای لاغری و تناسب اندام خود را درگیر رژیمهای بسیار سخت و طاقتفرسا کنید. تغذیه سالم یعنی داشتن رژیم غذایی که سرشار از مواد غذایی مفید و مغذی باشد تا علاوه بر سلامتی بدن به تناسب اندام و جلوگیری از بیماریهای خطرناک نیز کمک کند.
داشتن برنامه غذایی سالم اصولا کار سخت و دشواری نیست و به راحتی میتوانید برنامه اصولی صحیحی برای خود داشته باشید. مواد غذایی مصرف شده علاوه بر سلامت بدن، به طور مستقیم در سلامت ذهن و روان شما نیز تأثیر میگذارند. به همین دلیل باید به جای مصرف غذاهای آماده و نیمه آماده از غذاهای مفید و مغذی استفاده کنید.
ویژگی های برنامه غذایی سالم
برخی از رژیمهای غذایی به صورت غیر اصولی شما را از خوردن مواد غذایی مختلفی منع میکنند، در صورتی که بدن به تمام منابع نیاز دارد و باید به صورت متعادل از همه آنها استفاده کنید. پروتئین، چربی، فیبر، ویتامنیها، کربوهیدارت و مواد معدنی همگی برای سلامت بدن ضروری هستند و باید با انتخاب بهترین مواد از هر دسته به سلامت بدن خود کمک کنید.
- پروتئین
منبع اصلی تأمین انرژی بدن پروتئین است و برای انجام فعالیتهای روزانه به آن نیاز داریدو البته توجه داشته باشید مصرف بیش از اندازه پروتئین میتواند برای کلیه مضر باشد و مخصوصا افرادی که درگیر بیماریهای کلیوی هستند باید در این زمینه بسیار رعایت کنند. بدن همواره به دریافت پروتئین باکیفیت نیاز دارد، حتی در زمان پیری. پروتئینها به صورتهای مختلف حیوانی و گیاهی وجود دارند که باید مناسبترین آنها را انتخاب کنید.
- چربی
چربیها در دو دسته چربیهای خوب و چربیهای بد دستهبندی میشوند. چربیهای بد برای بدن مضر بوده و فرد را به بیماریهای مختلفی مبتلا میکنند. اما چربیهای خوب برای بدن مفیدند و از قلب و مغز شما محافظت میکنند. ازجمله چربیهای خوب، امگا3 است که برای سلامت جسمی و روانی بسیار ضروری است.
- فیبر
غذاهای متنوعی وجود دارند که سرشار از فیبر هستند. این موارد ازجمله میوه، آجیل، سبزیجات، لوبیا و ... به بهبود عملکرد سیستم گوارشی کمک میکنند. علاوه بر آن مصرف فیبر میتواند خطر ابتلا به بیماریهایی مانند مشکلات قلبی، سکته مغزی و دیابت را از شما دور کند. فیبر تأثیر زیادی در سیری طولانی مدت و کاهش وزن نیز دارد.
- کربوهیدرات
یکی دیگر از منابع مهم تأمین انرژی بدن، کربوهیدراتها هستند. اما نکته مهم در این زمینه این است که باید از کربوهیدراتهای پیچیده به جای قند و کربوهیدرات ساده استفاده کنید. نوع پیچیده در مواد غذایی مانند سبزیجات، دانهها و میوهها هستند. نشاسته و قندهای طبیعی از افزایش سریع قند خون بدن جلوگیری میکنند.
- کلسیم
کلسیم برای داشتن استخوانهایی سالم بسیار ضروری است و بدون آن فرد دچار پوکی استخوان میشود. علاوه بر ان کمبود کلسیم در بدن باعث مشکلاتی مانند اضطراب، افسردگی و کم خوابی میشود. تمام افراد در هر سنی باید میزان کافی کلسیم را از طریق برنامه غذایی خود دریافت کنند. ویتأمینهایی مانند K و D نیز به جذب کلسیم بیشتر در بدن کمک میکنند. همچنین باید مواد غذایی که کلسیم بدن را تخریب کنند، از برنامه غذایی خود حذف کنید.
راهنمای داشتن تغذیه سالم
برای داشتن تغذیه سالم باید موارد مختلفی را در نظر داشته باشید. یک تغذیه سالم مشخصات گوناگونی دارد که در ادامه به معرفی چندین ویژگی تغذیه سالم میپردازیم.
• تنوع بالایی از مواد غذایی در برنامه وجود داشته باشد.
• حجم کالری مصرفی بدن با میزان فعالیتهای بدنی متناسب باشد.
• برنامه غذایی به صورتی باشد که باعث ایجاد تعادل در وزن بدن شود.
• چاشنیهای مضر مانند قند، شکر و نمک به حداقل رسیده و به جای آن از ادویههای مفید استفاده شود.
• نان و غلات سبوسدار در آن وجود داشته باشد.
• مقدار مناسب شیر و لبنیات مصرف شود.
• گوشتهای سفید و کم چرب در برنامه غذایی سالم وجود دارند.
• انواع مختلفی از میوههای و سبزیجات تازه و مفید استفاده شوند.
• مصرف آب به میزان کافی و نوشیدنیهای طبیعی بسیار توصیه شده است.
• غلات و مغزها به میزان قابل قبولی در رژیم وجود داشته باشند.
ویزگی های تغذیه ناسالم چیست؟
تغذیه ناسالم نیز همانند تغذیه سالم دارای ویژگیهای مختلفی است. با آشنایی با این موارد میتوانید رژیم غذایی سالمتری داشته باشید. مهمترین ویژگیهای تغذیه ناسالم به صورت زیر هستند:
• میزان کالری دریافتی بسیار بالا باشد.
• ارزش غذایی در مقابل میزان کالری پایین باشد.
• در زمان طبع از مقدار بسیار زیادی روغن برای تهیه استفاده شده باشد.
• غذا به صورت فوری و در حرارت بالا تهیه شده باشد.
• از مواد غذایی غیر بهداشتی و ناسالم استفاده شده باشد.
• از قند و نمک به میزان بسیار زیاد استفاده شده باشد.
• فیبر کافی در آن وجود نداشته باشد و به سرعت از معده خارج شود.
• میزان پروتئین آن بسیار پایین و نزدیک به صفر باشد.
• مواد افزودنی، نگه دارنده و ترکیبات غیر مجاز و مضر در آن وجود داشته باشد.
• حجم بالایی از قندهای تصفیه نشده در آن وجود داشته باشد.








